Ce mă conduce?

Cuvintele Colonelului Jostein Nielsen.

Este o întrebare foarte interesantă, și mulți autori creștini au abordat-o. Gordon MacDonald se opune să fie condus de chemare (1). El are cu siguranță un temei – o persoană chemată îl urmează pe Stăpân; o persoană condusă poate alerga în fața Lui. Dumnezeu nu conduce pe nimeni împotriva voinței lor; cu toate acestea, pot fi atât de ambițios în numele lui Dumnezeu încât aceasta mă poate epuiza. Există, de asemenea, ceva pozitiv în faptul că ai o motivație. Rick Warren a scris despre importanța de a fi condus de un scop (2).

Cu zece luni în urmă am scris despre cei „Patru factori care influențează mișcarea” și am menționat „Pasiunea” ca prima forță motrice. În această săptămână l-am studiat încă o dată pe Neemia și conducerea lui. Prima calitate observată în conducerea sa este că el a fost condus de o pasiune.

Când Neemia a primit vestea că evreii care au supraviețuit exilului și s-au întors în Ierusalim erau în mare necaz și rușine din cauza stării orașului, inima lui s-a umplut de durere, dar și de o pasiune arzătoare (3). Odată cu pasiunea a venit și un fel de convingere că acest lucru era deja responsabilitatea lui. Dacă ești pasionat de ceva, trebuie să te implici în aceasta, nu poți sta și urmări ceilalți oameni care se implică. Pasiunea sinceră mă va conduce în acțiune, și asta este un lucru bun.

Putem găsi această pasiune în liderii spirituali inovatori. Pasiunea L-a condus pe Isus spre cruce. Ea l-a făcut pe Pavel să scrie:

Întrucât aş vrea, mai degrabă, ca eu însumi să fiu blestemat şi despărţit de Cristos de dragul fraţilor mei, al rudelor mele după trup şi anume israeliţii!
Romani 9:3-4

Cu alte cuvinte, Pavel a fost dispus să-și sacrifice propria mântuire, pentru a salva poporul său. O pasiune asemănătoare poate fi văzută în oameni ca John Knox, care s-a rugat: „Dă-mi Scoția, sau mor”.

A făcut-o pe Catherine Booth să plângă: „Niciodată!” atunci când liderii bisericii puneau restricții asupra slujirii lui William. L-a făcut pe bătrânul William Booth să proclame în ultima lui predică: „Voi lupta până la capăt!” 

„Mana” pentru astăzi:

Vreau să fiu condus de pasiunea mea pentru Isus

——————————————–
(1) Gordon MacDonald: „Ordine în Universul interior”
(2) Rick Warren: „Viața condusă de scopuri” și „Biserica condusă de scopuri”
(3) Neemia 1:4